Get Adobe Flash player
 
image
Helyszűke miatt csupán 15 gyereket tudnak fogadni, pedig lenne még jelentkező
 
Múlt év novemberében avatták fel a Páter Bartók Albert ferences szerzetesről elnevezett napközi otthont a Perkő alatti nagyközségben. Az önkormányzat által felújított ingatlanban, a dévai Szent Ferenc Alapítványnak köszönhetően, 15 nehezebb sorsú gyerekkel foglalkozik Mátyus Emese nevelő.

Ottjártunkkor, 13 órakor már javában zajlott az iskola utáni tevékenység a napköziben: 6 és 12 év közötti gyerekek uzsonnáztak, majd tanulták a leckét. Nem könnyű ezt a sok apróságot felügyelni, segíteni nekik, hiszen minden osztályból kerül egy-két gyerek, és ez más-más hozzáállást feltételez a korkülönbség miatt.

Az otthon látogatói különféle családok tagjai: vannak, akiknek a szülei elváltak, másoknál pedig sokáig dolgoznak, vagy éppen nyugdíjasok, így jól jön a nevelőnő és a napközi által nyújtott segítség. A tevékenység délben kezdődik, az étkezés után megoldják a házi feladatot, leckét tanulnak, de jut idő játékra és más szabadidős tevékenységre is, hiszen kedvező idő esetén szánkózni és korcsolyázni is jár a csipet-csapat.

A foglalkozás hétfőtől péntekig zajlik, a vakáció idején és hétvégén a szülőkkel van a napközibe járó tíz fiú és öt kislány. Egyelőre ekkora létszámmal birkózik meg az otthon (bár a nevelőnő szerint még lennének jelentkezők), viszont az épület ennél több gyereket nem tud befogadni. Mátyus Emese elmondta: az átadás után jelentkeztek segítőkész emberek, akik tartós élelmiszert adományoztak, ilyen jellegű felajánlásokat továbbra is szívesen fogadnak. 

Szerzõ: Hírmondó