Get Adobe Flash player

Múzeum a kis településen

 Félezer tárgyat lehet megtekinteni 

image
Bíró Levente iskolaigazgató a tulipántos ládára pingált évszámot mutatja
 
Folyamatosan gyűjtögetnek, mentik a múlt tárgyait az utókor számára a kézdiszárazpataki múzeum alapítói. Csernáton, Zabola, Esztelnek és Bélafalva mellett itt is csinos kollekció állt össze a székely portákon fellelhető különböző eszközökből.

A múzeum egykoron az iskola épületében volt berendezve, de pár éve egy régi házba költöztették. Szövőgéptől ruháig, régi edényektől világháborús csajkáig, vasszerszámoktól régi füzetekig, bútordarabokig minden fellelhető benne, és minden egyes tárgy szakszerűen fel van címkézve. 

 

Az összegyűjtögetett holmik zöme a faluból származik, immár fél­ezerre tehető a közszemlére tett régi dolgok száma. Nem ritka, hogy az adományozó gyerekek írtak egy-egy rövid szöveget a múzeumnak adott tárgyak eredetéről. Egyik ilyen bájos történet arról szól, hogy a dédnagyapa nyerge miként lett a dédnagymamáé is. Egy kommandói szép barna leánykáról van szó, aki málnaszedés közben talált rá a lóról leesett határőrző szárazpataki vitézre, vizet adott neki, és ebből aztán szerelem lett első látásra. És persze a nyereg, és az ismerkedés története is bekerült a családi mesealbumba... Szerzõ: Hírmondó