Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK 2017

TOURISM INFO

MEGHÍVÓK, HÍRDETŐK

 KLIKK A KÉPRE...

Útmutató a Székelyek

Nagy Meneteléséhez 

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

EMAIL

Facebook Like Box

FALUNAPOK - 2013 - ZILELE SATULUI

 Az utóbbi évek alatt kialakult hagyomány szerint az augusztus 20-i búcsús ünnepség a községközpontban, a 2009-ben felavatott egész alakos Szent István-szobornál kezdődött, ahol Balogh Tibor polgármester köszöntötte az ünneplőket.

 

„Szent István uralkodásának jelentős részét a fegyveres harc töltötte ki. Történelmünk a megmaradásért folytatott küzdelmek sorozata volt és mi mégis itt vagyunk. A túlélés idejét leszámítva a lényeges dolgok mégis béke idején történtek." – hangsúlyozta az elöljáró, aki szerint Szent István példája ma is lelkesíthet.

 Tamás Sándor megyei tanácselnök beszédében elmondta: első szent királyunk halálának 970. évfordulóján a biztonságot a föld, a ház és a haza jelenti a székelyföldi ember számára.

KEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_01.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_02.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_03.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_04.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_05.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_06.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_07.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_08.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_09.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_10.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_11.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_12.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_13.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_14.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_15.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_16.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_17.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_18.jpgKEZDISZENTLELEKI-FALUNAPOK-2013-AUGUSZTUS-20_19.jpg

 „A jövő útja Székelyföldön és Magyarországon is az együttműködés, az egyezségek megkötésére való hajlandóság. Egység csak akkor jöhet létre, ha van egymásba vetett bizalom, ha van a Jóistenbe vetett hit. Egységet csak kölcsönös bizalomra és felelősségre lehet építeni.” – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke. Bíró Levente, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke a szobor mellett felállított székely zászló szimbólumainak üzenetét tolmácsolta, hangsúlyozva, hogy a székelység történelme a hazaszeretetről, a helytállásról, az önrendelkezésről, a székely szabadságért folytatott küzdelemről szól.

„A történelemben a székelységnek kiemelt szerepe volt és van napjainkig, mert Trianonnal Székelyföld szerepe nem ért véget: küldetése van és szerepe egyre inkább felértékelődik. A mindenkori román hatalom ennek tudatában van: a Ceausescu-rezsim ezért agyalta ki a falurombolást és ennek sokkal rafináltabb formája a Ponta-féle régiósítás.” – figyelmeztetett beszédében a széki elnök.

A testvértelepülések nevében Sass Szilárd, Budapest XI. kerületének önkormányzati képviselője szólt az egybegyűltekhez, Sebestyén Rita saját versét szavalta el.

Az ünnepségen közreműködött a kézdiszentléleki ifjúság ének és zenekara, valamint a római-katolikus dalárda, az eseményen a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend Márton Áron Tartományának képviselői, valamint Kézdiszentlélek testvértelepüléseinek - Budapest XI. kerülete, Alsónyék, Szentgál, Göncz és Fony - küldöttei is jelen voltak.

A koszorúzást követően a helyiek vendégeikkel és a kézdiszéki települések zarándokcsoportjaival együtt indultak a szent hegyre, hogy hitet tegyenek és Szent István királyunkra emlékezzenek.

(Kertész Tibor) http://www.profiradio.ro   

 

 A nemzeti ünnep Háromszéken idén is Kézdiszentléleken csúcsosodott a híres perkői búcsúval. A megye több településén zajlottak különböző megemlékezések: Sepsiszentgyörgyön a Diószegi Pékség által készített óriás kenyeret szentelték meg.

Kézdiszentléleken a délelőtti órákban, mint minden évben, népes tömeg gyűlt össze a Szent István-napi búcsú alkalmával az államalapító tiszteletére állított emlékmű-szobornál.

Az egybegyűlteket a Perkő alatti település polgármestere, Balogh Tibor köszöntötte. „Azért jöttünk, hogy az idei búcsún erőt merítsünk a következő esztendőre. Ha végig nézünk az előttünk járók életén láthatjuk, hogy az élet soha nem volt könnyű, kifejezetten küzdelmes volt. Szent István uralkodásának jelentős részét a fegyveres harcok töltötték ki, élet-halál harcot kellett vívnia, de győzött, mert kellőképpen felmérte az erőviszonyokat.”

 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke Szent István király egykori, örök érvényű üzenete kapcsán fogalmazta meg gondolatait. „Manapság az élet biztonságát az otthon melege jelenti. Nekünk a biztonság Szent István óta elsősorban földet, házat, hazát jelent. Ez az, ami a mi szemünkben minden más megszerezhető érték felett áll. Közös terveink is mind-mind ehhez kötődnek: az otthonunkhoz, a városhoz, a faluhoz, ahol élünk, ahol a jövőt tervezzük, és ahol szeretnénk, ha gyermekeink is keresnék a boldogulás útját, sőt nemcsak keresnék, hanem meg is találnák. Ezért teszünk meg mindent az otthonunk gyarapodásáért és gazdagodásáért.

A magyarok közössége akkor is létezett, amikor az ország részekre szakadt, amikor megszűnt a központi állam. A korona, az államalapítás emléke, az összetartozás érzése akkor is működött, amikor az egykori Magyarország már rég szétporladt. Így voltunk képesek arra, hogyha fizikai valójában végveszélybe is került az ország, ha a nemzet részeire is szakadt, újra és újra egységbe hívjuk az összmagyarságot. Mi is, székelyek mindig képesek voltunk újrakezdeni, szinte a semmiből új világot teremteni, ha kellett, fogcsikorgatva kimondani: mégis, akkor is, csak azért is”- hangsúlyozta az elnök.

Bíró Levente, a kézdiszéki Székely Tanács elnöke beszédében örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban egyre több székely zászló hódította meg a tereket és a szíveket. Emellett ismertette a lobogó szimbólumainak jelentését is, valamint felhívta az egybegyűltek figyelmét az október 27-én Bereck-Kökös közötti útvonalon megszervezésre kerülő Nagy Menetelésre is.

Az ünnepi beszédeket és a kézdiszentléleki fiatalok zenés műsorát követően Sebestyén Rita saját költeményén keresztül tolmácsolta gondolatait, majd a felszólalók, a testvértelepülések képviselői, valamint Márton Árpád és Fejér László Ödön a Romániai Magyar Demokrata szövetség képviselői is megkoszorúzták országalapító királyunk szobrát. Ezt követően a több ezer fős zarándoksereg felvonult a Perkőre, hogy részt vegyenek a kápolnánál megtartott ünnepi szentmisén.

Szent István napján az elmúlt évek hagyományaihoz híven, az anyaországban, Szolnokon és Sepsiszentgyörgyön is egyaránt megsütik a Kárpát-medence kenyerét. Ebben az esetben nem egy konkrét pityókás házikenyérről volt szó, hanem több, összesen 150 kilónyi házikenyeret áldott meg Szabó Lajos kanonok, Hajdú János római katolikus főesperes, Zelenák József evangélikus püspök helyettes, Mátéfi Tímea unitárius, valamint Molnár Áron és Bucsú Zsolt református lelkészek. A 150 kiló nem véletlen: hiszen ugyanennyi annak a malomkő méretű kenyérnek a súlya, amelyet Székelyföld képviseletében Antal Árpád András Sepsiszentgyörgy polgármestere Szolnokon adott át.

A misét követő kenyérszelés előtt, Tamás Sándor elmondta: „A jövő útja Székelyföldön is, Magyarországon is és a Kárpát-medencében is az együttműködésen, az egyezségek megkötésén keresztül vezet. Az egység csak akkor jön létre, ha van bizalom. Egységet csak kölcsönös bizalomra, kölcsönös tiszteletre és egymásért vállalt, vagyis kölcsönös felelősségre lehet építeni. Ezért értékesebb az összefogás, mint a széthúzás. Ezért értékesebb az egység, mint a megosztottság.

Erős szövetségek, erős egyezségek, kölcsönös felelősség. Ez a jövő útja. Az erősek egyesülnek, a gyengék széthullnak. Ez Szent István király üzenete.”
Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

 
SASS resizeTestvértelepülésünk Újbuda
(Bp. Xl kerület) önkormányzati képviselője
Sass Szilárd
 

 

PROGRAM-MEGHIVO-2013

2013Meghivo

Plakat 2013 AUG 20

  

Attachments:
FileDescriptionFile sizeDownloads
Download this file (Beszéd_Kézdiszentléleken_2013.doc)Beszéd_Kézdiszentléleken_2013.doc 34 Kb1558
Download this file (FALUNAPOK-PROGRAM-2013.doc)FALUNAPOK-PROGRAM-2013.doc 103 Kb1510