Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FALUNAPOK 2017

TOURISM INFO

MEGHÍVÓK, HÍRDETŐK

 KLIKK A KÉPRE...

Útmutató a Székelyek

Nagy Meneteléséhez 

 

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

EMAIL

Facebook Like Box

XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó 2017. június 10.


2014

Lelkeket melengető néptánctalálkozó www.morfondir.ro

 


 A Kézdiszentlélek fölött emelkedő Perkőn a Kovászna Megyei Művelődési Központ Kézdiszentlélek önkormányzatával együttműködve június 14-én kilencedik alkalommal szervezte meg a gyermek- és ifjúsági táncegyüttesek találkozóját. Az eseményen 34 csoport és közel 950 táncos volt jelen Kovászna, Hargita, Maros és Bákó megyéből, illetve részt vett a tavaly is fellépő kisújszállási csapat, amely három különböző korosztályú csoporttal érkezett, a Garaguly és Karakasok nevű gyermek-néptáncegyüttessel, akik magukkal hozták a Gyöngyök Ifjúsági Néptáncegyüttest és a Nagykun Táncegyüttest is. A 
Morfondír.ro Virág Endrétől, a Kovászna Megyei Művelődési Központ referensétől, valamint a részt vevő csoportok oktatóitól arról érdeklődött, hogyan értékelik az idei rendezvényt.

 

Az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozóját első alkalommal 2005-ben szervezték meg Jánosi József táncmester kezdeményezésére. Az első találkozás nyolc tánccsoport részvételével zajlott, és onnantól kezdve egyre népszerűbb lett a rendezvény. Már az első találkozók után megfogalmazódott a szervezőkben, hogy nemcsak a csoportok színpadi megmutatkozására van szükség, hanem olyan rendezvényre, amelyen a székelyföldi gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek lehetőséget kapnak a kapcsolatteremtésre, és megélhetik, hogy milyen sokszínű és gazdag a magyar néphagyomány.

Virág Endre főszervező véleménye szerint manapság sok fesztiválszerű rendezvényt szerveznek, amelyre a néptáncegyüttesek megérkeznek, fellépnek, esetleg átvesznek egy oklevelet, és utána – anélkül, hogy egymással találkoznának – elmennek. Ilyen találkozóról azonban, mint amilyen a perkői, nem tud egész Erdélyben. Nem tömegrendezvényt kívántak szervezni, hanem olyan találkozót, amelyen a néptáncot szerető emberek összegyűlnek és örvendeznek egymásnak, a fellépő gyermekek és fiatalok pedig arról tesznek tanúbizonyságot, hogy ápolják a magyar néptáncörökséget – tette hozzá.

Miért a Perkőn?

A Perkő-tetőn áll a 13. századi, római katolikus Szent István-kápolna, amely a tatárjáráskor elpusztított Szentlélek vára helyén épült. Virág Endre elmondta: azért választották a Perkőt helyszínül, mert ez szakrális, a külvilágtól, a külső információbefolyástól elzárt tér, ahol a találkozók napján minden, ami a résztvevőket körülveszi, értéket képvisel.

A színpadi fellépések mellett a szervezők kézműves-tevékenységekről is gondoskodtak, voltak „népi olimpiás" szabadtéri játékok (rongylabdafoci, kötélhúzás, zsákbanfutás, fakanalas tojásfutam stb.), környezettudatos stand, kiértékelő az együttesvezetőknek, tábortűz, közös táncház, zenélés és éneklés, a nyeregben végighúzódó sátrakban pedig a népművészek kínálták termékeiket.

– Idén bővült a műsorok és tevékenységek palettája. A találkozót rendhagyó módon bábjátékkal indítottuk – közölte a főszervező –, a Cimborák Bábszínház Benedek Elek meséje nyomán A szegény ember királysága című bábjátékot adta elő Nagy Kopeczky Kálmán rendezésében. A napot pedig a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi EgyüttesJános vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című előadása zárta Boka Gábor rendezésében.

A tánccsoportok fellépése előtt Vaszi Levente, a Duna Televízió Fölszállott a páva tehetségkutató műsorának közönségdíjasa énekelt, majd sorra színpadra léptek a tánccsoportok.

A résztvevők élményei

Ürmösi Incze Mária, a Háromszék Táncegyüttes tagja, a kézdiszentkereszti Tisztás Táncegyüttes oktatója elmondta, hogy ők hatodik alkalommal voltak jelen a találkozón, amely a gyerekek számára a megmérettetés mellett néptáncos évadzárást, ugyanakkor örömet, játékot, kirándulást, ismerkedést, tanulást, ösztönzést és feltöltődést jelent. Csoportjuk 2008 őszén alakult Boldizsár Erzsébet kultúrigazgató kezdeményezésére. Eleinte egy csapat működött, aztán a felserdült ifjak helyét átvették az utánuk következők, majd csatlakoztak hozzájuk az óvodáskorúak is. Jelenleg három csoportban folyik a munka: 20 tagú az óvodáskorúakat foglalkoztató Minitisztás, 30 általános iskolás gyerek táncol a Tisztáskában, és 20 líceumista, illetve 20 éven felüli fiatal a Tisztás nevű csoportban. Fő céljuknak tekintik a még elő néphagyományok gyűjtését és ennek hiteles színrevitelét. Tevékenységükben a színpadi szempontok mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az a gondolat, hogy a magyar néptánc nem holt anyag, amire múzeumi kellékként kell tekinteni, hanem hogy helye van a mai fiatalok életében is. Idén a Perkőn a Tisztáska a Tisztás táncegyüttessel közösen felcsíki táncokat adott elő. Az oktató arról is beszámolt, hogy mindhárom csoportban rendszeresen szervezik a próbákat, és a fellépésekkor ragaszkodnak az élő zenéhez, soha nem táncolnak gépzenére. A Perkőn Veres Hunor és Harai Hunor prímások, Horváth Tas brácsás és Csibi Szabi gardonyos húzta az együttesnek a talpalávalót.

A Kostelekről érkezett Vaszi Levente közölte, hogy a Szellőcske Néptánccsoport a Szellő Táncegyüttes utánpótlása, amely 2010 óta működik Ferencz András és Imre Éva magyartanárok vezetésével, 2012 óta pedig ő vette át a gyerekek tanítását. A tánccsoport I–VIII. oszályos gyermekekből áll, akiknek Vaszi Levente szerint az a kötelességük, hogy őrizzék és továbbadják a csángómagyar hagyományt, mert nekik ez a „buletinjik". Mint mondta: a gyermekek tiszta lélekből és szeretetből táncolnak, énekelnek, és képviselik, amit otthonról, a nagyszülőktől, a „tanár bácsiktól és a tanár nénitől" kaptak. A csoport létszáma évről évre változik, jelenleg 43 tagú, hetente egyszer próbálnak, de a „nagy próbákat" igazából az jelenti számukra, amikor bálok, mulatságok vannak a faluban, mert akkor tudnak még „lopni" az idősebbektől.

– Most kaptuk az első meghívást a perkői néptánctalálkozóra. Virág Endre barátom által, aki táncostársam volt a Háromszék Táncegyüttesnél, sikerült ide eljutni. Az egyik zenész most én voltam, de már lassan alakul egy zenekar nálunk a faluban, ami két hegedűsből (Vrencsán Dávid és Váta Gábor) és egy gardonyosból (Kis Árpád) áll, akik most végeztek a 7. osztállyal. Timár Viktor és Györgyicze Csilla hidegségi prímásoktól tanultak hegedülni. A továbbiakban es számítanak reánk, azt mondta Endre, úgyhogy ügyekszünk jövőre es itt lenni. Jó élményekkel „pakolt fel" a találkozó münköt, jónak tartom, hogy van, mert a gyermekeknek ez egy díj így az év végin. Egész évben nincs úgy lehetőségünk, hogy kivigyük a faluból őköt, s most ez egy jó alkalom volt. Színvonalas itt minden produkció, úgy hogy ez ösztönözi őköt es – fűzte hozzá.

A szervezők tervei

Virág Endre beszámolójából kiderült, hogy már most a következő évi találkozó lebonyolításán gondolkodnak: a tízéves jubileum alkalmával – 2015-ben – kétnapos rendezvényt szeretnének szervezni, ahol ezerre tervezik a résztvevők számát, és tovább kívánják erősíteni a csoportok közötti tapasztalatcserét. Mint mondta: idén is meghívták Furik Rita budapesti koreográfust, aki az együttesek vezetőinek elmondta az észrevetéleit nemcsak a táncokkal, hanem a viselettel és a viselkedéssel kapcsolatban is.

A résztvevőkben egyre inkább tudatosodik, hogy a találkozó egy mozgalom része, nevelési forma is, ahol a tánc mellett ugyanolyan fontos az öltözködés, a megjelenés, a viselkedés és a modor – fűzte hozzá a főszervező.

Az oktatók képzését a találkozó után is szeretnék folytatni, ezért hirdettek meg június 30. és július 5. között egy tábort Rétyen az iskolai csoportok vezetői számára, ahol kiváló szakemberek adják át majd a tudásukat a néptánctanítás terén. Sok lelkes pedagógus foglalkozik a gyerekekkel és a fiatalokkal, s mi abban szeretnénk segíteni őket, hogy szakszerűbben, minél jobb módszerekkel oktassanak – zárta a mondandóját Virág Endre.

 

 

 

2013

VIII. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója - beszámoló

 

 A VIII. Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Tánctalálkozójára 2013. június 8-án került sor Kovászna megyében, Szentléleken, a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala és a Perkő Néptánc Egyesület közös szervezésében. A rendezvényen 24 magyarországi, erdélyi gyermek- és ifjúsági néptánccsoport - összesen 729 résztvevő - mutatta be 10 -15 perces műsorát. 

 

    Az esős időjárás miatt a találkozóra nem a szokásos helyen, a községhez tartozó Perkő zarándokhelyen került sor, ugyanakkor elmondható, hogy Petőfi Sándor Művelődési Ház és az Apor István Általános Iskola biztosította lehetőségek nagyon jónak bizonyultak rendezvény lebonyolításához. 
A napi program 11 órakor kezdődött gyermekeknek szóló interaktív koncerttel a sepsiszentgyörgyi Orbán Ferenc és barátai előadásában, amelyet a rendezvény nyitóünnepsége és a résztvevő táncegyüttesek előadása követett. A táncelőadások mellett az Apor István Általános Iskola épületében és a Művelődési Ház előterében kézműves tevékenységekre és kézműves vásárra, -kiállításra is sor került. A programok gördülékenyen zajlottak, s habár esett az eső egész nap a kézműves foglalkozásokon résztvevő gyerekseregek életre keltették az iskola folyosóit, osztályait. A rendezvény  elérte célját, sikeresnek mondható, mert Kovászna megyében a tánccsoportoknak kihívást jelentett a részvétel, külön készültek a rendezvényre, és az elmúlt évekhez képest minőségibb táncokat, koreográfiákat mutattak be. Az esti táncház pedig egy nagy családdá varázsolta a rendezvény összes tagjait. A rendezvény főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

 

 

Hétszázan ropták a táncot (Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó)

A szerző felvétele  Szombaton a zord időjárás miatt nem a szokásos helyen, a perkői nyeregben levő kőszínpadon, hanem a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban tartották meg a nyolcadik Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót, melyen huszonnégy csoport mintegy hétszáz tagja ropta déltől estig a táncot.
 Első alkalommal vett részt a seregszemlén a budapesti Babszem Táncegyüttes, a kisújszállási Karakas Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Garaguly Gyermek Néptánccsoport, a székelykeresztúri Mák­virág Néptánccsoport, a vargyasi Csillagkövetők Néptánc­csoport és a sepsiszentgyörgyi Rügyek Néptánccsoport.
 
A rendezvény nyitóprogramjaként Orbán Ferenc állatokról szóló népi gyermekdalokat tartalmazó, Nagy az Istenke állatkerje című lemezét mutatta be zenésztársak és Benkő Éva közreműködésével. Esik az eső, ázik a Perkő – e szavakkal nyitotta meg Balogh Tibor polgármester a rangos rendezvényt, és elmondta: nagy öröm, hogy a község adhat helyet évente e jeles eseménynek. Köszönetet mondott a Kovászna Megyei Művelődési Köz­pont munkatársainak és mindazoknak, akik a szervezésben segítettek. A megnyitó után sorra lépett színpadra a huszonnégy csoport, kalocsai, mezőségi, kalotaszegi, szilágysági, udvarhelyszéki, sóvidéki, széki, felcsíki, moldvai, Küküllő menti, erdővidéki és szatmári táncokkal arattak megérdemelt sikert.
 A tánccsoportok fellépésével párhuzamosan az Apor István-iskola folyosóján kézműves-tevékenység – babakészítés, nemezelés, bútorfestés és gyöngyfűzés – zajlott. A művelődési ház előcsarnokában népi mesterek és kézművesek állították ki eladásra szánt tárgyaikat. 
Virág Endre néptáncoktató, a rendezvény főszervezője összefoglalóként elmondta: a fesztivál elsősorban a gyermekeknek és nem a nagyközönségnek szól, és nem az a legfontosabb, hogy az ifjak megtanuljanak profi szinten táncolni, hanem az, hogy bekerüljenek egy jó közösségbe, és továbbvigyék a hagyományt, s ugyanakkor közösségépítő jellege is van.

 

 

NÉPTÁNCEGYÜTTESEK TALÁLKOZÓJA

2013 

 

VIII. Perkő Gyermek és Ifjúsági
Táncegyüttesek Találkozója
2013. június 8.

Szombat

10.30 –ig érkezés a „hegy” aljába
11.00 – Orbán Ferenc és meghívottai (Nagy az Istenke állatkertje lemezbemutató, interaktív előadás)
12.00 – 14.30 - megnyitó és I. Rész
14.30 – 16-00 – játékok, kézműves foglalkozások, ebéd
16.00 – 18.30 – II. Rész
19.00 – tól táncház (a jelenlét minden együttesnek kötelező)

fellépő csoportok, együttesek sorrendje helyiség előadott táncok
1 Karakas Ifjúsági Néptánc Együttes Kisújszállás (HU)
kalocsai táncok
2 Százlábacskák Néptáncegyüttes Sepsiszentgyörgy mezőségi
3 Százlábú Néptáncegyüttes Sepsiszentgyörgy kalotaszegi
4 Karakas Ifjúsági Néptánc Együttes Kisújszállás (HU)
szilágysági táncok
5 Ördögborda Néptáncegyüttes Balánbánya szentbenedeki
6 Boróka Néptáncegyüttes Székelyudvarhely udvarhelyszéki
7 Boróka Néptáncegyüttes Székelyudvarhely küküllőmenti
8 Ördögborda Néptáncegyüttes Balánbánya inaktelki
9 Szakajtó
Néptáncegyüttes Csernáton nyárádselyei
10 Pásztortűz Néptáncegyüttes Nagybacon kalotaszegi
11 Füvecske Néptáncegyüttes Kézdivásárhely moldvai
12 Harmatfű Néptáncegyüttes Kézdivásárhely mezőségi
13 Mákvirágok Néptánccsoport Székelykeresztúr sóvidéki
14 Napsugár Néptáncegyüttes Marosvásárhely marosmagyarói
15 Mákvirágok Néptánccsoport Székelykeresztúr kalotaszegi

16 Napsugár Néptáncegyüttes Marosvásárhely széki
17 Köpice Néptáncegyüttes Csikszereda felcsiki
 

 

II. RÉSZ
1 Garaguly Gyermek Néptánc csoport
Kisújszállás (HU)
jászsági táncok
2 Borsika Néptáncegyüttes Kézdiszentlélek sóvidéki táncok
3 Perkő Néptáncegyüttes Kézdiszentlélek küköllőmenti
4 Garaguly Gyermek Néptánc csoport
Kisújszállás (HU)
forgatós táncok
5 Gyöngyvirág Tánccsoport, Bód Péter tanítóképző Kézdivásárhely felcsíki
6 Gyöngyvirág Tánccsoport, Bód Péter tanítóképző Kézdivásárhely három ugrós, palóc(lány) körtánc
7 Fenyőcske Néptáncegyüttes Sepsiszentgyörgy felcsiki
8 Rügyek Néptánccsoport Sepsiszentgyörgy játékos gyermektáncok
9 Borsika Néptáncegyüttes Csíkszereda cigánytáncok
10 Csillagkövetők Néptánccsoport Vargyas erdővidéki
11 Csillagkövetők Néptánccsoport Vargyas vajdaszentiványi
12 Tisztácska Néptáncegyüttes Kézdiszentkereszt moldvai
13 Tisztás Néptáncegyüttes Kézdiszentkereszt szatmári
14 Babszem Táncegyüttes Budapest (HU) somogyi táncok
15 Gyöngyharmat Néptáncegyüttes Zabola erdővidéki
16 Babszem Táncegyüttes Budapest (HU) rábaközi dús és csárdás, hegyközi táncok

Attachments:
FileDescriptionFile sizeDownloads
Download this file (VIIIneptancprogram.doc)VIIIneptancprogram.doc 55 Kb1403