Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tegnap a szárazpataki római katolikus templomban celebrált szentmisét követően a kis település kultúrotthonának szomszédságában emlékművet avattak. A szép kivitelezésű emlékjel a trianoni gyászos döntés századik évfordulójára készült.

Az emlékjel avatása a ft. Bodó Imre kézdi-orbaszéki nyugalmazott főesperes által celebrált szentmise után kezdődött, a résztvevők a templomból vonultak az Ópra Benedek nevét viselő iskola mögé, a kultúrotthon mellett felállított, kettős keresztben végződő dólemhez. Elsőként a helyi iskolásokból álló furulyáscsoport muzsikált, majd Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere világított rá, hogy miért fontos a gyászos évfordulókra is emlékezni, azoknak emléket állítani, hiszen a kisebbségi jogok érvényesítésével még mindig adósak Magyarország kétharmad területének megörökölői.

„Nem marad más számunkra, csak a védekezés és az életben maradáshoz szükséges lépések, a harc, mely számos élettéren jelen van napjainkig. Mint az árváknak, akik minden falatért minden nap kemény munkával meg kell szolgáljanak. Mint az árvák, akik ha hagyják magukat, akkor létük is kérdésessé válik” – mondta a község első embere.

Az elöljáró köszönetet mondott az emlékjelt szorgalmazó Biró Levente kézdiszárazpataki iskolaigazgatónak, a tervező Tódor Előd képzőművésznek, az azt elkészítő Bartalis kőfaragó családnak és a keresztet kivitelező Fábián Leventének, aki szintén a községben tevékenykedő mesterember.

Ezt követően Rancz Gyárfás Elemér, a kézdiszentléleki Apor István Iskola igazgatója és Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat vezetője is beszélt, utóbbi azt hangsúlyozta, hogy a jövő nem a határokról, hanem a nemzetekről fog szólni. Az emlékjelt Bodó főesperes áldotta meg, majd nemzeti imáink eléneklésével ért véget a ceremónia.

TRIANON 2020

Search

Language